FaceBookGoogle+Youtube

Karácsonyi vásár 2015

      A nagyítókörrel karácsonyi vásárt rendeztünk. A karácsonyi vásár előtti héten elkezdtünk készülődni. Csináltunk sok könyvjelzőt gyógynövényekkel mintázva. Készítettünk gyógynövényes plakátokat is meg egy fagyöngy koszorút, amit a karácsonyi vásáron az asztalunk elé akasztottuk hogy bárki oda tudjon alá állni.

Hétfő reggel már fél 8-kor bementünk, hogy előkészítsünk mindent. Kirakodtuk az elkészült szép könyvjelzőket, a gyógyteákhoz a hozzávalókat. Volt hozzá citrom, cukor, méz, szegfűszeg, szerecsendió és fahéj. Hozzá teszem nem egy-két fajta gyógyteánk volt, hanem 10 fajta. Például volt bodza, csipkebogyó, kamilla, édeskömény, csalán, galagonya, körömvirág stb.

Az első szünetben el is kezdődött a vásár jöttek kisebb, nagyobb gyerekek és tanárok, de először még nem nagyon jöttek mert, féltek az új ízek kipróbálásában. De a második szünettől már nagyon sokan jöttek Patrikkal, Biankával és Rebekával csak sürögtünk forogtunk annyi teát kellett elkészítenünk.  Nem is gondoltuk, hogy ennyi mindenkinek ízleni fog majd, de tévedtünk. Volt, aki nem csak egyszer vagy kétszer jött vissza teáért, hanem ötször is annyira ízlett nekik.

 

A legtöbb fogyasztott gyógytea a bodza volt meg a csipkebogyó. Nagyon sok élményt szerzett megint a nagyítókör tagjai. Remélem lesz még ilyen lehetőségünk.

 

A vásáron készült képek az alábbi linken tekinhetők meg:

 https://goo.gl/photos/kHDx8EnqE4HVk7Eh7

A Nagyítókör jeles napjai - 2011-2012. tanév

Nagyítókör kenyér

 

A Nagyítókör jeles napjai e-book

 

Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol 5. Veszprém megyei verseny

 

A verseny céljának megfelelően – pályázati programban leírva – és konkrét tartalmak szerint történt a lebonyolítás. Tíz településről (Várpalota, Öskü, Jásd, Veszprém, Balatonalmádi, Badacsonytomaj, Devecser, Somlóvásárhely, Pápa, Nagyvázsony) tizenhárom csapat versenyzett. Első helyezett: Weöres Sándor Általános Iskola (Pápa), második helyezett: Tasner Antal Általános Iskola (Öskü), harmadik helyezett: Gárdonyi Géza Általános Iskola (Devecser). A fair play szabály szerint iskolánk tanulói az elért pontszámoktól függetlenül „csak” különdíjasok lehetnek. Pontszámaik szerint a Nagyítókörösök a díjazottak közé tartoznának. A dokumentáció is bizonyítja a kooperatív (Pannon Egyetem, Vegyészeti Múzeum), színvonalas, eredményes és közmegelégedést kiváltó eseményt, amellyel hozzájárultunk a Nagyítókör és a természettudományok népszerűsítéséhez is, valamint tanítványaink összemérhették tudásukat korosztályuknak megfelelően. Az eseményről a Palota Tv is beszámolt.

 

MI Tehetségnapunk 2012

 

Kiállítás, kísérletek, szóbeli közlés formájában összefoglalva a megelőző időszak eseményeit. Meghívókat küldtünk a kistérség és a megye több iskolájába, valamint a szülőknek. A hétévfolyamos gimnazisták (kisgimnazisták) és a négyévfolyamos gimnazisták (nagygimnazisták), valamint a szakiskolai osztályok tanulói is jelen voltak. A megnyitót a hagyományoknak megfelelően Deák Istvánné igazgatónő mondta. Ezt követte a haladógimnazisták előadása, majd kísérletek a kisgimnazisták ismeretterjesztő előadásai. A második szünet után kiállítás megnyitó volt és előadás Dr. Szentágotai János életéről Dr. Kapocsi Judit (SOTE docens) egykori tanítvány prezentálásában. A legtisztább osztály 2012. díjat a XII. A, a második díjat a X. B, a harmadik díjat a X. A osztály kapta oklevél és csokoládé átadásával. Az „Örökös Nagyítóköri tagságról szóló oklevelet és könyv ajándékutalványt vehettek át az emelt szinten leérettségizett öt Nagyítókörös diák. Nevükben átadta a stafétabotot az utódoknak Szabó Veronika, a Nagyítókör diákelnöke. Megható pillanatok voltak. Az 5. Tehetségnap sikeresen és eredményesen zárult, az esemény után több tanuló jelezte, ha befogadjuk, szeretne velünk lenni, hogy céljait biztosabban elérhesse. Ezt is jelenti a példa ereje… 

Nagyítókörben az ember - 2012-2013. tanév

„A várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskolában immár hatodik éve működik egy természettudományos szakkör, a Nagyítókör. Az idei évben az anatómia került górcső alá. A sok érdekes kísérlet, elméleti és gyakorló óra mellett sok előadó is meglátogatott minket. Az ember felépítésének az elsősegély oktatással és elménk megismerésével is gazdagabbak lettünk ebben a tanévben. Érdekes volt látni, hogyan működünk mindannyian.

 

A gyakorlati órák közé tartozott az állati szervek preparálása, mikroszkópos vizsgálata és metszetek megismerése. Idén is immár hatodik alkalommal rendeztük meg a MI Tehetségnapunkat. Sok érdekes témát mutattunk be előadások keretén belül, többek között az év élőlényei, a biológiai óra és a testbeszéd. Az izgalommal tele várakozást minden előadó átélte. Előadásainkat érdeklődve figyelték a közönségben ülő iskolatársaink. A végén meglepetés gitárkoncert és az örökös nagyítóköri oklevelek átadása történt, melyet a szakköri munkában részt vett végzős tanulók kapnak minden évben. Ezzel lezártuk az idei tanévet a szakkörrel, de már várjuk a következőt.”

Megvalósult programjainkról részletes beszámolót a Nagyítókörben az ember e-bookban olvashat.

 

"Nagyítókörben az ember" e-book

 

Rendezvényeink

 

Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol 6. Veszprém megyei verseny

 

Az idei évben immár hatodik alkalommal szervezhettük meg a Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol természettudományi megyei versenyt. A helyszín újra a Magyar Vegyészeti Múzeum. Tájékoztatást Csiki Noémi, Kuti Albert és Simon Patrik adott a versenyről:

 „2013. április 17-én hatodik alkalommal rendezték meg a Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol elnevezésű természettudományos versenyt Várpalotán a Thury várban. Nyolc csapat indult a Veszprém megyei vetélkedőn, köztük mi is, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai, azonban hűen a hagyományokhoz mi helyezést nem érhettünk el, csak különdíjat kaptunk. Mint mindig, idén is érdekes és izgalmas feladatokat állítottak össze a rendezők. Az izgalmakat fokozta a helyszínünk is, az idén 50 éves a Vegyészeti Múzeum újra megnyitotta kapuit nekünk. A rendezvény végén érdekes és értékes ajándékot kapott minden résztvevő. Első helyen a Rákóczi Telepi Általános Iskola (Várpalota), második helyen a Báthory István Általános Iskola (Veszprém), a harmadik helyen a Weöres Sándor Általános Iskola (Pápa) végzett.

Két társammal nagyon jól éreztük magunkat. Sok tanulságos dolgot tapasztaltunk. Társainkkal várjuk a következő évi versenyt, mert izgalmas játszva tanulni és rengeteg érdekes dolog szokott lenni.” (Simon Patrik)

 

MI Tehetségnapunk 2013

Az idei tanév végén újra megszerveztük a MI Tehetségnapunkat. A kis- és nagygimnazisták előadásokat tartottak általuk választott témában, átélhették az „előadói létet”, példát mutathattak kortársaiknak. Meghívott, önkéntes előadónk, Kinyó Zsolt mesélt túrázásairól, az azok során átélt élményekről, életérzésről. Kiosztásra került a Legtisztább osztály oklevél, valamint a végzős nagyítóköri tagok megkapták Örökös nagyítóköri oklevelüket. 

További cikkeink...

  1. Nagyítókör

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
427391

Látogatók

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi