FaceBookGoogle+Youtube

KTM G+

KTM Facebook

NTP-TTM-12-P-0031 "EGYÜTT A TEHETSÉGEKÉRT" TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS NYERTES PÁLYÁZATA

 

NTP-TTM-12-P-0031 "EGYÜTT A TEHETSÉGEKÉRT" TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCS NYERTES PÁLYÁZATA

 

     

 

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma által meghirdetett NTP-TTM-12-P-0031 iskolánk1.000.000.- Ft támogatást nyert  pályázatával, melyet az „Együtt a tehetségekért” Tehetségsegítő Tanács, a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola és a Dohnámyi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI közösen valósított meg.

 

A Tehetség Tanács által a támogatásból megvalósított tevékenységegei:

 

- A Tehetségsegítő Tanács titkára, a szervezet tagjaival, a szervezet elnökével személyes kapcsolatot tudott tartani.

 

- A „Mi hetünk” rendezvény héten megvalósítottuk a képzőművészeti versenyt, játékos vetélkedőt szerveztünk tanulmányi versenyeket szerveztünk. „Ki mit tud”-on mérhették össze az önként jelentkező tudásukat. Tánc világnapja alkalmából tánc gálát szerveztünk.

 

- A pályázati támogatásból megvalósult két zenei minikurzus, egy közönségtalálkozó, és egy iskolai gálahangverseny.

 

Klarinétkurzust tartott iskolánkban Horia Dumitrache klarinétművész. Dumitrache Budapesten él, rendszeres résztvevője klasszikus és kortárs zenei koncerteknek kül-, és belföldön egyaránt. Több neves kamarazenei együttesnek is tagja. A kurzuson a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei aktív résztvevőként szerepeltek. A foglalkozás után kortárszenei hangversenyre került sor, melyen közreműködött a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola klarinéttanára, Molnár Péter. A hangversenyen nem csak az iskola tanulóiból és tanáraiból állt a közönség, a rendezvény sok külső érdeklődőt is vonzott.

 

Zongora minikurzust tartott Füzesséry Zoltán, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola korábbi tanára. Füzesséry tanulmányait a grazi egyetemen folytatta, jelenleg doktori képzésének utolsó fázisában jár. Rendszeresen koncertezik Európa-szerte, szóló és kamarazenei hangversenyeket ad. Kurzusán a  Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei vettek részt. A kurzusnak az aktív résztvevőkön kívül passzív résztvevői is voltak.

 

Közönségtalálkozót szerveztünk az Alba Bericap Fehérvár magyar bajnok és kupagyőztes férfi kosárlabdacsapat játékosával, Supola Zoltánnal, és a sportegyesület utánpótlás-vezetőjével, Salamon Endrével. A közönségtalálkozó egy irányított beszélgetés keretei között zajlott. A beszélgetés témái a tehetséggondozás, a külföldön való érvényesülés, valamint a zenetanulás és a sportolás közötti párhuzamok keresése voltak. A beszélgetés során lehetősége nyílt a közönségnek is a kérdezésre.

 

A tanév végén iskolai gálahangversenyt szerveztünk. A hangversenyen csaknem az iskola összes tanulója bemutatkozhatott az Auer Szimfonikusok tagjaként. A zenekari képzés rendkívül fontos részét képezi a zeneoktatásnak. A tanév során sajnos nem sikerül erre megfelelő mértékű hangsúlyt fektetni, de a pályázati támogatásnak köszönhetően a tanév végi gálakoncert jelentősen javít ezen a helyzeten. A koncert alkalmával újabb lehetőség nyílik a városi közönség elérésére. Ez szintén fontos eleme a tehetséggondozásnak, hiszen egy ilyen alkalommal a külsős közönség miatt más szituációban kell a növendékeknek helyt állniuk, mint a tanév során megszokott házi hangversenyeken.

 

Pályázati programunk megvalósítása során jól bevált, hagyományos tehetséggondozó tevékenységek folytak, e rendezvénykehez nem volt szükség speciális tehetséggondozó módszerek kidolgozására.

 

A pályázati program megvalósításával a Tehetségsegítő Tanács a jelenléti ívek szerint 308 főt ért el közvetlenül. Ezt a számot tovább növeli a rendezvényeken részt vevő, a jelenléti íveken nem szereplő közönség.

 

A sajtón keresztül, és a programszervezés során kiküldött hírleveleken keresztül a programokról tudomást szerezhetett a Tehetségsegítő Tanács intézményeinek tágabb környezete.

 

A megvalósult rendezvények szakmai sikere mutatja a támogatás hasznosulásának eredményességét. Egy-egy program nagy lendületet ad a növendékeknek, igen intenzív módon járul hozzá szakmai fejlődésükhöz. A megvalósult kortárszenei hangverseny olyan program volt, amely a műsorválasztásnak köszönhetően egyedi, hiánypótló rendezvénynek nevezhető. A Tehetségsegítő Tanács támogatásának hasznosulása e program esetében túlmutat a tehetséggondozáson a ritkán hallható, különleges zeneművek hangversenylátogató közönséggel való megismertetése révén.

 

Megvalósított programjaink az iskolai tehetséggondozást kiegészítő programok voltak. Jellegüknél fogva olyanok, amelyeket nagyobb időszakonként – évente – érdemes megvalósítani. Bízunk benne, hogy minden tanévben adódik majd olyan pályázati lehetőség, amely segíti az iskolai munka kiegészítését.

 

Rendezvényeink célja a tehetséges fiatalok inspirálása a tanórai foglalkozásoktól eltérő módon. A foglalkozásokon növendékeink a megszokotthoz képest más irányból közelítik a zenei képzés során felmerülő problémákat. A meghívott vendégelőadók, művészek munkamódszereinek megismerése hozzásegíti a résztvevőket a szakmai megújuláshoz, felfrissüléshez.

 

A „Mi hetünk” program sorozat megvalósítása az együttműködésen alapult, hiszen a diákok, pedagógusok, szülők és az intézmények közösen valósították meg. A különböző korcsoportok találkozása fontos volt a rendezvények során, a tehetséggondozó munka bemutatása, eredményei valósult meg a rendezvényeken.

 

Programjaink közül leginkább a zenekari projektnek van közösségformáló szerepe. Az egyéni gyakorlás után a zenekari munka során lehetőség nyílik a közös zenélésre. A próbafolyamat és a koncertezés nélkülözhetetlen eleme az egymásra figyelés, egymás játékára való szüntelen reagálás. A próbák alatt felmerülő közös problémák, nehézségek, valamint a közös sikeres pillanatok egyaránt nagymértékben hozzájárulnak a közösség formálásához. A zenetanulás folyamata mellett a fiatalok toleranciát tanulnak, alkalmazkodó képességük sokat fejlődik.

 

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
431861

Látogatók

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi