FaceBookGoogle+Youtube

KTM G+

KTM Facebook

TÁMOP-3.4.4 - A "TEHETSÉGEKÉRT ALAPÍTVÁNY" A TEHETSÉGEKÉRT

 

 

TÁMOP-3.4.4 - A "TEHETSÉGEKÉRT ALAPÍTVÁNY" A TEHETSÉGEKÉRT

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

 

Tehetségekért Alapítvány

 

8100 Várpalota, Dankó u. 16/VII. Telefon: 88/479-522

 


Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

 

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. „C” épület. www.esza.hu

 


Nemzeti fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu)

 

 

PROJEKT ÁLTALÁNOS LEÍRÁSA:

 


A "Tehetségekért Alapítvány" a tehetségekért elnevezésű projekt során a képző- és táncművészetekben, tudományokban tehetséges fiatalok felkutatását, kiválasztását és tehetségük kibontakoztatását közvetlenül elősegítő programok és rendezvények megszervezésére került sor 2010-ben. A tehetséggondozásban részt vevő szakemberek részére egyéni és csoportos konzultációk megszervezését, valamint tanulmányutak szervezését, lebonyolítását hajtottuk végre. A támogatás összege: 7 539 539 Ft

 

 

 

BESZÁMOLÓ

 

 

 

A táncvilágnap alkalmából rendezett ünnepséget Öskűn a művelődési házban tartottuk. A falu életében jelentős eseménynek számított a művészeti iskola rendezvénye. Erre a helyszínre érkeztek a néptáncosok Hajmáskér, Olaszfalu, Dudar, Csetény településekről. Igazi öröm ünnep lett, melyen a közel 100 táncos, szülők, tanárok, érdeklődők Noverre  születésnapján bizonyították az eredeti elképzelést, hogy „ne csak táncoljunk, hanem közöljünk is valamit a mozdulatokkal”. A néptáncosok táncukkal üzenték, bennünk még mindig él az évszázados hagyomány, melyet további századoknak őrizünk.

 

Minden tanszakon, minden telephelyen egy hétig nyitott ajtók mellet zajlott a tanítás művészeti iskolánkban. Minden érdeklődő láthatta a foglalkozásokat a nyílt napokon, így betekintést kaptak az alkotási folyamatba.

 

 

 

Képzőművészeti pályázatot hirdettünk „Iskola-nyitogató” címmel.

 

Kiállítást rendeztünk a beérkezett pályázati anyagból iskolánkban. A veszprémi Pannon Egyetem lehetőséget teremtett és helyet adott diákjaink munkáinak kiállítására és iskolánk bemutatására. A félévi képzőművészeti munkákból rendeztünk telephelyeinken kiállítást, valamint a Capuccino kávéházban, az Árpád Étteremben havonta mutattuk be tanítványaink alkotásait.

 

A kiállítások  lehetőséget adtak a tehetségek széles körű ismertségére.

 

A pályán tovább tanulók bemutatkozása rendezvény nagy sikert aratott, mert a művészeti pályán tanuló, vagy már dolgozó tanítványaink nem csak produkcióikkal mutatkoztak be, de a rendezvény lehetőséget adott arra is, hogy a minden napok munkájáról, eredményeiről, buktatóiról beszélgessenek a nézőkkel, iskolánk diákjaival.

 

A rendezvény folytatása lesz márciusban a Ki mit tud?, melyet diákjaink kezdeményeztek, amelyen lehetőség lesz mindenkinek megmutatni a benne szunnyadó tehetséget.

 

Ez a rendezvény része lesz iskolánk megalapításának 20. évfordulója megünneplésére szervezett rendezvény sorozatnak. Az ünnepi héten alkalom lesz az elmúlt időszak eredményeinek összegzésére, a fejlődéshez szükséges újabb célkitűzések megfogalmazására.

 

Az eredeti tervhez képest tanulóink nem passzív részesei voltak a színházi előadásnak, hanem a veszprémi Petőfi Színház Madách: Az ember tragédiája előadás színészei lettek. A színház kezdeményezésére gimnáziumok jelentkezhettek a színmű jeleneteinek előadására, iskolánk a 15. szín megvalósítására vállalkozott. A bemutatón ezért külön díjat kaptak.

 

Szakmai konzultációkat mind a négy művészeti ágban: zene- tánc- képző- színművészet részére megszerveztük.

 

Dr Tokos Zoltán gitárművész a Debreceni Egyetem tanára regionális továbbképzést tartott, melynek részeként „Hangverseny délidőben” címmel iskolánk diákjainak adott nagy sikerű koncertet.

 

Mészáros Imréné városunk elismert szakembere, nyugalmazott igazgató, rajztanár tartott továbbképzést a város, és iskolánk tanítóinak a vizuális nevelés kiaknázatlan lehetőségeiről.

 

Göbölös Gábor fejér megyében dolgozó néptánc pedagógus, koreográfus 2 napos néptánc továbbképzést tartott tanároknak, diákoknak mezőségi táncok eszköz használatáról, koreográfiájáról.

 

A KOMA társulat bemutatót tartott diákjainknak, majd a színházi előadást beszélgetés követte, majd a színjáték tanszakon tanító pedagógusok kaptak útmutatást szakmai kérdésekben.

 

Tanulmányutakat szerveztünk tehetséggondozásban érintett szakemberek részére, a Nagy Szivárvány Alapítvány iskolájába Csepelre, a bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolába, a pápai Allegro AMI-ba, melynek során órákat látogattak és konzultáltak az ott dolgozó  tanárokkal aktuális oktatási kérdésekről.

 

Meglévő együttműködésen alapuló kapcsolatunkat a szamosújvári TÉKA Alapítvánnyal a projekt során erősítettük. Várpalota Városi Könyvtára, a Bán Aladár Általános Iskola, több magán személy, iskolánk diákjai tankönyveket, tudományos, szépirodalmi könyveket gyűjtött össze az alapítvány által működtetett iskola és Szamosújvár közeli települések könyvtárai részére. Az összefogás során összegyűlt több ezer kötetet a projekt segítségével eljutattuk az érintetteknek.

 

 

 

Összefoglaló

 

A projekt megvalósítása során mind a négy művészeti ágban tehetségek felkutatását, kiválasztását és tehetségük kibontakoztatását közvetlenül elősegítő programokat, rendezvényeket, a gondozásban résztvevő szakemberek egyéni és csoportos konzultációit, valamint tanulmány utakat szerveztünk.

 

A nagy nyilvánosságú rendezvények alkalmával megye szerte megismerték iskolánk tehetségígéreteit, valamint a tehetséggondozásban résztvevő szakembereink munkáját.

 

Kiemelkedő rendezvényeink voltak: Öskű táncvilágnapja, Pannon Egyetem képzőművészeti kiállítás, Tokos Zoltán gitárművész hangversenye és regionális továbbképzése, a Pető Színház Madách: Ember tragédiája előadása, és az erdélyi magyar iskola könyvtár gyarapítása.

 

A pályázati program résztvevőinek nagy száma, a rendezvények szakmai színvonala, a visszajelzések alapján mondhatjuk, hogy  a projekt az eredeti elképzeléseknek megfelelően sikeresen megvalósult.

 

 

 

 

 

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
431886

Látogatók

Oldalainkat 23 vendég és 1 tag böngészi