FaceBookGoogle+Youtube

KTM G+

KTM Facebook

NTP-MTTD-15-0175 - Nagyítókör - Gyógynövények

Összefoglaló beszámoló az NTP-MTTD-15-0175 a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése a köznevelési intézményekben című pályázatról

 

Elnyert összeg: 1.200.000 Ft.

 

A fő tevékenység során a diákok az általuk választott tízféle közismert gyógynövényről gyűjtöttek a mindennapi életben hasznosítható elméleti és gyakorlati ismereteket. A rendszertani besorolás, a felépítés - és működés, a hatóanyag egészségügyi- és egyéb jelentősége, a főzetek és teák gyorstesztes és egyéb vizsgálata feladatlapok segítségével történt egyéni - és kiscsoportos módon. Összesítő táblázatot készítettek a feladatlapok szempontjainak felhasználásával, amiből egyértelműen kiderült, hogy a kontroll csapvízhez képest hogyan változott a főzet/ vagy tea összetétele, és kémhatása. Közösen kerestük az ok-okozati kapcsolatokat. A gyakorlati munkát kiselőadás előzte meg minden esetben, az egyéni felkészüléseket megerősítve - kiegészítve jó hangulatban. A karácsonyi interaktív gyógynövény bemutatókkal és tea délelőttünkkel nagy sikerünk volt a diáktársak, és tanárok körében is.

A három napos tábori program a Tési fennsíkon valósult meg a zimankós időben. A második nap délelőttjén eláztunk a terepgyakorlaton, mert szinte végig esett az eső rövid szünetekkel. A szálláshelyünkön szerencsére át tudtunk melegedni, az étteremben pedig finom ételeket kaptunk. Esténként teáztunk, kártyáztunk, beszélgettünk, nagyokat nevettünk. Élőhelyünkről gyűjtöttük a gyógynövényeket, vizsgáltuk- rendszereztük a napi gyűjtéseket. Riportokat készítettünk helyi „füves” emberekkel, falumúzeumot, a szélmalmokat, a lovardát, és a helyi képzőművészeti kiállítást is megnéztük.

Az egy napos Gyógynövény Kutató Intézeti programon Dr. Kocsis Janka fogadott bennünket, és minden részletre kiterjedően megismertette csoportunkat a gyógynövények rendszerezésével, bemutatta a „parcellázott” botanikus kertet, az üvegházat, a kutatóintézetet, neves tudósokat és termékeiket. Mindezt érdekességekkel „fűszerezte” nagy lelkesedéssel.

Elkészültek a „házi patikák”, amiket a „Záróra” rendezvényen bemutattak a diákok. A záróra rendezvényünkön szülők, meghívott vendégek, diákok jelenlétében nagy sikere volt a poszter előadásoknak, valamint a saját készítésű - díszes csomagolású "saját herbáriumoknak" és a kiállításnak. A fő programelem végén, ahogy a gyerekek fogalmazták " a felelősség alapja a tudás, és ennek ésszerű alkalmazása.." és erre jó példát kaptak a gyógynövények tanulmányozásával.

Véleményem szerint a változatos és tartalmas program elérte célját, sikeres volt szakmai – emberi kompetenciák terén is.  A megvalósítás nem jöhetett volna létre a pályázati támogatás nélkül. A beszerzett tárgyi és egyéb segédanyagok feltétlenül kellettek a program színvonalas végrehajtásához.

 

A pályázat során készült képek az alábbi linken megtekinhetők: 

https://goo.gl/photos/SouPjdKXfvikEPEd9

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
431878

Látogatók

Oldalainkat 19 vendég és 1 tag böngészi