FaceBookGoogle+Youtube

KTM G+

KTM Facebook

Kezdőlap

Tanulmányút Dél-Angliába

Tanulmányút Dél-Angliába az őszi szünetben


Iskolánk néhány tanulója Buzás Erika tanárnő szervezésével dél-angliai tanulmányúton vett részt, csatlakozva a veszprémi Padányi iskola tanulóihoz és tanáraihoz. A csoportot elkísérte a művészeti iskola vezetője, Szili Gabriella tanárnő is.

2017. október 26-án, este elbúcsúztunk családjainktól (akik természetesen sokkal szomorúbbak voltak nálunk, hiszen mi tele voltunk izgalommal és várakozással) és elindultunk Anglia felé. Az éjszakát az autóbuszon töltöttük, falva a kilométereket az osztrák és német autópályán, hogy kora délután megérkezzünk Bruggebe, Belgiumba. Itt kinyújtóztattuk elgémberedett lábainkat és egy sétát tettünk az ékszerdobozhoz hasonlítható kisvárosban. A gyönyörű épületek megcsodálása mellett megkóstoltuk a méltán híres, nagyon finom gofrit, és természetesen nem hagyhattuk ki csomagjaink gyarapítását sem némi fantasztikusan finom belga csokoládéval. Továbbindultunk franciaországi F1 szállásunkra, ahol sok időt nem töltöttünk, hiszen reggel 5 órakor már indultunk is a komphoz Dunquerkbe. A kompozás hamar feledtette velünk a korai kelést, Dover fehér sziklái a napfelkeltében csodálatos, emlékezetes látványt nyújtottak.

Immáron Angliába érve London felé vettük az irányt, ahol a hosszú utazás után nagyot sétáltunk. Láttuk a Westminster Apátságot, a Parlamentet a felújítás alatt álló Big Ben épületével, és epekedve néztük a London Eyet, de azt majd a következő úton kipróbáljuk! Szerencsénkre épp odaértünk a lovas őrségváltásra, látványos volt! Theresa May miniszterelnök asszonyt viszont nem láttuk a Downing Street 10-nél. A Szent James parkon átsétálva etettünk mókust és gyönyörködtünk a látványban, megfigyelve a kocogó, sétáló, piknikező londoniakat. Elsétáltunk a Buckingham Palotához, ahova nem is értjük miért, de nem kaptunk meghívást délutáni teára! J Nelson admirális szobránál a Trafalgar téren egy hamisítatlan brit tüntetést is láttunk. A Covent Gardenben volt egy kis időnk sétálni, beolvadni, miután megnéztük James Bond autóit és tárgyait a London Film Múzeumban. Ezután átbuszoztunk Kensington & Chelsea  negyedbe, a Science Múzeumba, ahol mindenki kiválaszthatta magának az őt legjobban érdeklő kiállításokat.

Eddig sem unatkoztunk, de ekkor jött a nap legérdekesebb része: az érkezés Worthing városába a családokhoz! Mindenki tele volt izgalommal, vajon kit kap pótanyunak és pótapunak, szimpatikusak leszenek-e, megértjük-e őket. És az igencsak hosszúra nyúlt nap után: Mi lesz a vacsora? Nos, az élmények többnyire pozitívak voltak, és szinte mindenki pizzát kapott, mert azt biztosan megeszi a külföldi diák is! J

Ezután kezdődtek dél-angliai napjaink. Ellátogattunk Winchesterbe, ahol megnéztük Anglia egyik legnagyobb katedrálisát, sajnos csak kívülről, Artúr király kerekasztalát viszont közelről is láttuk! Kicsit visszamentünk a középkorba a jelmezekben, amiért megdicsértek minket, mert bátrak voltunk és vidámak! Ezután szafarira indultunk a Longleat kastélyhoz, ahol a majmok a buszunkon szörföztek, az oroszlánoknak és a tigriseknek szerencsére ehhez nem volt kedvük! A gyönyörű kastélyban is sétáltunk, felfedeztük a kertjét, a labirintust, a meseországot.

Másnap Stonehenge-be utaztunk, ami nagy élményt jelentett mindannyiunknak. Kíváncsian hallgattuk, ki, hogyan és miért építhette ezt a lenyűgöző kőcsoportot, de sok kérdésre még a tudósok sem tudják a választ. Délután a hangulatos tengerparti Portsmouth városában sétáltunk, megnéztük a kikötőt, Nelson admirális hajóját, a Victoryt, és a látványos Spinakker Towert.

Brightonba vonattal utaztunk, tiszta, szép és gyors volt, igyekeztünk megérteni a hangosbemondó üzeneteit! Itt séta után megnéztük a Sea Life Center akvárium élőlényeit. A cápák, ráják, teknősök után elindultunk a Seven Sisters sziklavonulathoz, ahol hason fekve, hogy le ne zuhanjunk a sziklákról, lélegzetállító látványban volt részünk. A napot Lewes kastélyában zártuk.

Reggel elbúcsúztunk pótcsaládunktól, és újra London felé vettük az irányt. Greenwichben ráálltunk a Meridiánra, sétáltunk a parkban, elsétáltunk a Queen’s Home és a Tengerészeti Múzeum mellett, ide aki a szabadidőben ha akart, be is mehetett. Ezután kezdetét vette az újabb izgalom, felültünk a híres londoni metróra, a Tube-ra. Elmentünk a Szent Pál Székesegyházba, a csigalépcsőket megmászva felmentünk a Suttogó Kupolába, és megnéztük sok híresség sírját. Megnéztük a 2000-re épült hidat, a Millenium Bridge-t is, onnan pedig a Globe színházat és a Tower Bridge-t is láttuk, amin korábban át is mentük busszal, s bár sajnos épp nem nyílt fel, így is nagy élmény volt! Újabb metrózással elértünk a British Múzeumba, itt is kiválaszthattuk a rengeteg kiállítás közül a nekünk tetszőt. Aki akart, a közeli Oxford Streeten is sétálhatott egyet, és ha maradt pénze, vehetett még egy-két szuvenírt. Újabb metrózás után visszaértünk Greenwichbe, és elindultunk hazafele. Az utolsó napra maradt még az átkelés a Csalagúton, éjfél után gördültünk ki a vonatból a szárazföldi Európába. Ezután hosszú utazás vette kezdetét, hogy egy héttel az indulásunk után, késő este megérkezzünk családunkhoz, és kezdetét vehesse a hosszú mese az elmúlt hét eseményeiről.

S már alig várjuk a következő kirándulást két év múlva!

Fotógaléria

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
448217

Látogatók

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi